Chirurgie dermatologica

Când pielea ta e bine, tu eşti bine!

Ce este chirurgia dermatologică?

Chirurgia dermatologică include o varietate de metode pentru îndepărtarea țesutului cutanat din rațiuni terapeutice sau cosmetice. Aceasta cuprinde chirurgia clasică (cu bisturiul), crioterapia (înghețarea țesutului cutanat cu azot lichid), electrochirurgia prin radiofrecvență precum și proceduri estetice (liposuctia sau blefaroplastia sub anestezie locală). În principiu, chirurgia dermatologică se efectuează în regim ambulator în cabinetul de dermatologie întrucât se utilizează anestezie locală fară riscuri și complicații majore.
CÂND SE EFECTUEAZĂ CHIRURGIA DERMATOLOGICĂ?
  • Pentru a stabili diagnosticul unor afecțiuni cutanate
    • Cel mai frecvent se utilizează punch-biopsia. Această procedură folosește un cilindru tăietor de câțiva milimetri ce permite recoltarea tuturor straturilor pielii și țesutului adipos pentru a fi examinat la microscop.
  • Pentru îndepărtarea formațiunilor benigne superficiale cu simptomatologie precum durere, prurit, sângerare sau din motive estetice.
    • În această situație se preferă excizia de suprafață cu vindecare rapidă și estetică (fară fire de sutură). Uneori acest procedeu se poate efectua și prin chiuretare și/sau electrodesicatie (de exemplu keratozele seboreice).
  • Pentru îndepărtarea tumorilor benigne profunde sau a celor cu risc de malignizare.
    • Se preferă excizia cu bisturiul, îndepărtarea completă a țesutului cutanat și închidere cu fire chirurgicale. Această tehnică se folosește în situația nevilor atipici, dermatofibroamelor, etc.
  • Pentru tratamentul formațiunilor chistice sau lipoamelor printr-o mica incizie evacuatorie.
  • Pentru a îmbunătăți aspectul cosmetic al pielii.
    • De exemplu, în situația excrescențelor cutanate cum ar fi papiloamele sau fibroamele moi se efectuează o procedură simplă și eficientă cum ar fi electrochirurgia prin radiofrecvență. În cazul cicatricilor(post-acnee, post-traumatice, post-operatorii) chirurgul dermatolog are la îndemăna mai multe opțiuni cum ar fi excizia estetica, dermabraziunea, injectări intralezionale cu anumite substanțe și lasere.
 

Dermatologul are abilitatea de a alege metoda chirurgicală adecvată din punct de vedere medical și estetic. Doctorul prezintă pacientului opțiunile terapeutice precum și riscurile-beneficiile acestora.