CE SUNT NEUROMODULATORI ESTETICI ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ ?
Astăzi cerințele socio-profesionale necesită ‘focalizare’, concentrare maximă atât mentală cât și vizuală. Nevoile zilnice pentru a citi documente printate, a urmări televizorul, a lucra la ecranul calculatorului, conduc la expresii faciale contractate, mai ales în jurul ochilor.
Neuromodulatori sunt reprezentați de toxină botulinică de tip A popularizată în cadrul tratamentului ridurilor de expresie. Când sunt injectate în doze mici la nivelul unui grup muscular au capacitate de a bloca impulsurile neuro-musculare. Astăzi, când ne referim la toxină botulinică folosim termenul de ‘neuromodulator estetic’. Ridurile de expresie sunt rezultatul plierii cutanate repetate de nenumărate ori zilnic. Aceasta pliere se datorează contracțiilor musculare inconștiente în cadrul mimicii faciale. Toxina botulinică inhibă contactia musculară propagată de un semnal de transmisie neurală. Grupul muscular injectat de toxină botulinică se relaxează oferind netezirea pliurilor și liniilor de expresie, cu o expresivitate naturală, ‘odihnită’ fară elemente exagerate.
CARE SUNT INDICAȚIILE ESTETICE?
Toxina botulinică a fost folosită inițial pentru diferite afecțiuni neuro-musculospastice din zona oculară cu rezultate favorabile. Ulterior s-a descoperit că doze mult mai mici ‘șterg’ ridurile din zona oculară și prima aplicație estetică a fost în cadrul ridurilor glabelare (linii între sprâncene).
Astăzi toxina botulinică de tip A este aprobată de FDA (Foods and Drugs Administration) pentru liniile glabelare. Tratamentul poate fi aplicat cu efecte cosmetice superioare și în alte zone precum ridurile din jurul ochiilor din zona periorală sau ridurilor din frunte.
Deseori, în funcție de pacient se preferă tratamente asociate cu substanțe de augmentare, dermabraziune sau lasere pentru a complementa efectele cosmetice și a prelungi durata lor.
Toxina botulinică se poate folosi și pentru transpirația excesivă la nivelul axilelor, palmelor sau picioarelor cu injecții locale în zone respective, inhibând secreția glandelor sudoripare.
CE PRESUPUNE TRATAMENTUL?
După un istoric complet asupra eventualelor boli asociate sau medicației administrate doctorul apreciază zonele cu probleme, forța contractilă a grupurilor musculare ce trebuie tratate și eventuale particularități în expresii sau mimetica facială. Dozele folosite sunt mult mai mici decât dozele medicale dar variază în funcție de intensitatea contracției musculare și dorințele cosmetice fiecăruia.
Tratamentul se efectuează cu ace foarte mici, fară durere deosebită și durează câteva minute. Nu există o perioadă de recuperare și pacientul poate folosi imediat machiajul. Se evită pentru câteva ore presiunea sau masajul intens în zonele tratate. Efectele se instalează treptat în curs de 3-7 zile și durează în funcție de doza administrată și pacient între 4-6 luni. Pentru menținerea efectului se recomanta în general 2-3 tratamente/an. Tratamentele repetate datorită relaxării musculare prelungite pot preveni apariția altor riduri de expresie.
EXISTĂ REACȚII ADVERSE?
Dozele estetice sunt mai mici decât dozele folosite în scopuri medicale (afecțiuni oculo-spastice) așadar riscul unor reacții adverse este foarte mic. Eventuale neplăceri pot proveni din procesul injectării și sunt reprezentate de o usuoara roșeață sau senzație de greutate la locul injectării și durează câteva ore. Uneori, poate apare o mică echimoză după tratamentul în zonele perioculare care dispare după câteva zile. Rareori poate apare o ușoară cădere a pleoapei superioare care este reversibila și durează intre 2-4 săptămâni. Toate aceste posibile efecte averse sunt moderate și auto-reversibile.