Este o metodă non-invazivă și nedureroasă folosită pentru a examina diferite leziuni ale pielii. Utilizează un microscop de putere mică care fie prin contactul cu piele printr-un lichid de imersie, fie prin reflecția unei luminii polarizate, ne permite observarea unor structuri invizibile cu ochiul liber. Aceste elemente formează criterii ce permit evaluarea detaliată a leziunilor pielii. Dermoscopia este recunoscută astăzi și cu denumirile de dermatoscopia, microscopia de suprafață și microscopia epiluminescenta.
Nu. Examenul histopatologic (efectuat după îndepărtarea chirurgicală unui nev) este singurul care poate oferi diagnosticul. Examenul dermoscopic oferă abilitatea dermatologului de a fi mai confident asupra unui diagnostic sau de a observa modificări suspecte .Singurul examen care oferă diagnosticul este cel histopatologic (după excizia chirurgicală leziunii suspecte). Examenul dermoscopic este în contuinuare subiectiv și depinde de experiență dermatologului în această metodă.
Totuși, dermoscopia poate ghida ex histopatologic spre zone suspecte, evită excizii inutile și oferă posibilitatea de a diagnostica melanomul sau alte cancere sau precancere cutanate în stadii precoce.