Dermatoscopie

Când pielea ta e bine, tu eşti bine!

Ce este dermoscopia?

Este o metodă non-invazivă și nedureroasă folosită pentru a examina diferite leziuni ale pielii. Utilizează un microscop de putere mică care fie prin contactul cu piele printr-un lichid de imersie, fie prin reflecția unei luminii polarizate, ne permite observarea unor structuri invizibile cu ochiul liber. Aceste elemente formează criterii ce permit evaluarea detaliată a leziunilor pielii. Dermoscopia este recunoscută astăzi și cu denumirile de dermatoscopia, microscopia de suprafață și microscopia epiluminescenta.
Când se folosește?

Dermoscopia s-a dezvoltat inițial pentru evaluarea leziunilor pigmentare și în special al alunițelor(nevi). Astăzi o folosim în scopul de a depista nevi (alunițe) cu risc de malignizare sau pentru a evidenția melanoame în stadii inițiale. Nevi cu risc pentru a se transforma în melanom au un aspect “atipic” ce iese din aspectul obișnuit al alunițelor (nevilor) tipice, normale. Aceste elemente “atipice” pot fi observate cu mai mare ușurință prin ajutorul dermoscopului. Nevi atipici sunt leziuni benigne și relativ frecvente. Examenul dermoscopic ne poate ajuta la depistarea lor și ne ghidează fie spre urmărire periodică, fie spre excizie chirurgicală cu caracter preventiv.

 

Popularizarea metodei a permis astăzi formarea unor criterii ce pot fi utilizate în cadrul altor tumori cutanate benigne sau maligne. Metoda creste confidența dermatologului în ceea ce privește leziuni benigne precum lentigo, keratoza seboreică, dermatofibrom, hemangiom, angiokeratom, uneori confundate cu leziuni maligne. Totodată aceasta oferă capacitatea de a diagnostica alte leziuni precanceroase precum keratoza actinică sau de a depista tumori maligne de dimensiuni foarte mici. Dermatologul prin utilizarea dermoscopiei poate examina aspectul unor dermatoze inflamatorii precum lichen plan, psoriazis, etc.

Ce este dermoscopia digitală?

Dermoscopia digitală reprezintă fotografierea unei imagini dermoscopice cu ajutorul unui aparat și stocarea lui într-o bază de date (memoria unui calculator). Stocarea imaginii dermoscopice permite depistarea unor eventuale modificări în timp. Comparația unor imagini dermoscopice succesive poate evidenția modificări suspecte pentru malignizare caz în care să recomandă excizie chirurgicale pentru efectuarea examenului histopatologic.

CE ESTE HARTA DERMOSCOPICA?

Harta dermoscopica reprezintă un examen detaliat al nevilor pacientului compus de imagini macroscopice divizate în mai multe segmente corporale asociate cu poze dermoscopice ai nevilor atipici. Se folosește în cazul pacienților cu numeroși nevi pentru a depista modificări sau noi nevi apăruți. De obicei se repetă la 3 luni după prima examinare și apoi anual. În momentul de față este cea mai completă metodă pentru a depista rapid apariția unui eventual melanom.

EXAMENUL DERMOSCOPIC IL SUBSTITUIE PE CEL LA MICROSCOP (HISTOPATOLOGIC)?
Nu. Examenul histopatologic (efectuat după îndepărtarea chirurgicală unui nev) este singurul care poate oferi diagnosticul. Examenul dermoscopic oferă abilitatea dermatologului de a fi mai confident asupra unui diagnostic sau de a observa modificări suspecte .Singurul examen care oferă diagnosticul este cel histopatologic (după excizia chirurgicală leziunii suspecte). Examenul dermoscopic este în contuinuare subiectiv și depinde de experiență dermatologului în această metodă. Totuși, dermoscopia poate ghida ex histopatologic spre zone suspecte, evită excizii inutile și oferă posibilitatea de a diagnostica melanomul sau alte cancere sau precancere cutanate în stadii precoce.